Pek çok nedenden dolayı kızlık zarının zedelenmesi söz konusu olabilir. Vajinaya alınan sert bir darbe, vajina içine sokulan bir cisim ya da cinsel ilişkiye girilmesi gibi durumlarda zarın zedelenmesi meydana gelebilir.

Kızlık zarı zedelenmesinde kanama oluşabilir. Kanama ile birlikte iltihap, ağrı veya şişlik gibi semptomlar da görülebilir.

Kızlık zarında zedelenme olup olmadığı, kişiden kişiye göre değişkenlik göstermektedir. Her vajinanın zar yapısı farklıdır. Kızlık zarı zedelenmesinde kanama durumu oldukça şiddetli ve artarak devam ediyorsa, vakit kaybetmeden jinekoloğa gidilmesi gerekmektedir. Zedelenmiş kızlık zarı iyileşir mi ve nedenleri hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık.

Kızlık Zarı Zedelenmesi Neden Olur?

İlk cinsel ilişki, vajinaya alınan sert bir darbe ya da vajinaya sokulan sert ve yabancı bir cisim gibi pek çok neden, zarın zedelenmesine sebep olabilir. Kızlık zarının zedelenmesinden dolayı kanama meydana gelebilir. Ancak zarın yırtıldığının veya zedelendiğinin teşhis edilmesi için mutlaka bir jinekoloğa gidilmesi gerekmektedir.

Buna da bakın

Sepsis İyileşir mi? - Diriliş Haber - Haber - Dirilishaber.Com

Kızlık zarı, vajinanın 2 ile 3 cm içerisinde yer alır. 2 mm kalınlığında olan kızlık zarı, zedelendiğinde kahverengi şeklinde bir lekelenme görülebilir. Zedelenmiş kızlık zarı iyileşir mi sorusunu kısaca yanıtlamak gerekirse;

Kızlık zarı zedelenme durumunda birkaç gün içinde kendiliğinden iyileşebilmektedir. Ancak doktor muayenesinde yırtılma olup olmadığı tespit edilebilir.

Kızlık Zarı Dikilebilir mi?

Kızlık zarı zedelenmesi ve yırtılması arasındaki fark, zarın kendiliğinden iyileşmesidir. Zarın yırtılması durumunda kızlık zarı dikilebilmektedir. Kızlık zarının yırtıldığı, kişinin yaşadığı kanamadan da belli olabilir. Ancak zarın yapısı değişkenlik göstereceği için bazı durumlarda yırtılma olsa bile herhangi bir kanama meydana gelmeyebilir.

Kızlık zarının yırtılıp yırtılmadığının veya zedelenme seviyesinin, jinekolog muayenesi ile tespit edilmesi gerekmektedir. Zedelenmiş kızlık zarı iyileşir mi sorusu, pek çok kadın tarafından merak edilmektedir.

Hafif zar zedelenmesinde, vajinanın kendini iyileştirdiği görülebilir. Ancak yırtılma seviyesindeki zedelenmelerde, flep yöntemi ile zarın dikilmesi mümkündür. Kızlık zarı dikimi, kalıcı ya da geçici olarak yapılan bir işlemdir. Zedelenmeye bağlı olarak çeşitli yöntemler ile zarın onarılması veya dikilmesi sağlanabilmektedir.

34 Haftalık Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler! 34 Haftalık Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler!

Daha fazlası Kas Yırtılması Ne Kadar Sürede İyileşir? - Diriliş Haber - Haber - Dirilishaber.Com

Editör: Ayşe Topçu