Çörek otu / Çörekotu tohumlarının ana bileşeni olan timokinon, çok çeşitli tıbbi uygulamalarla ortaya çıkan doğal bir ilaç olarak adlandırılmıştır. Çörekotu tohumlarına siyah tohumlar veya siyah kimyon tohumları da denir. Eski şifacılar ve modern tıp uygulayıcıları tarafından kullanılmıştır. Tohumlara bilimsel olarak Çörekotu sativa denir. Hatta yağın (siyah tohum yağı denir) birçok terapötik uygulaması vardır.

Araştırmacılar 1960'lardan beri timokinonu araştırmaktadır ve güçlü antioksidan, antikanser ve antienflamatuar özellikleri ile bilinmektedirler.

Çörekotu, timol ve timohidrokinondaki diğer aktif bileşenler antimikrobiyal ve anti-tümör özelliklere sahiptir. Tohumlar; aromatik, idrar söktürücü, balgam söktürücü, müshil, uyarıcı, karminatif ve yatıştırıcı olarak kullanılmaktadırlar.

Çörekotu tohumlarının Arap halk tıbbında, sarılık, cilt rahatsızlıkları, gastrointestinal sorunlar, romatizma, astım, bronşit ve hatta ateş dahil olmak üzere birçok hastalık için güçlü bir tedavi olarak yeri vardır.

Çörek Otu Tohumunun Faydaları Nelerdir?

1. Kolesterol Düzeylerini Düşürmeye Yardımcı Olur

Çörekotu tohumlarının plazma lipit konsantrasyonları üzerinde önemli bir etkisi olabilir, böylece toplam kolesterol seviyelerini düşürür. Tohumlar ayrıca trigliserit 1 seviyelerini düşürebilir.

Hiperkolesterolemik sıçan üzerinde yapılan çalışmalar benzer bulgular ortaya koydu Çörekotu tohumları sıçanların antioksidan kapasitesini artırabilir, böylece genel kolesterol seviyelerinin düşmesine yardımcı olabilir.

Merkezi obez erkekler üzerinde yapılan çalışmalar, toplam kolesterol seviyelerini azaltmak için Çörekotu tohumlarının kullanımında ümit verdi. Daha yüksek bir tohum dozu ve daha uzun bir tüketim çok daha iyi sonuçlar verebilir.

Timokinon ayrıca tip 2 diyabet hastalarında oksidatif stresle mücadelede yardımcı olmuştur.

2. Kilo Vermeye Yardımcı Olabilir

Çörekotu ile takviye, vücut ağırlığında orta derecede bir azalmaya neden olabilir. Ayrıca VKİ değerlerini iyileştirdi ve bel çevresini azalttı. Yüksek kaliteli çalışmalar sınırlı olsa da ve daha fazla araştırma yapılması gerekiyorsa da bu cesaret verici bir adımdır. Ayrıca, tohumların kullanımı herhangi bir yan etkiye neden olmamıştır. Bu nedenle, kilo kaybı için tohumları kullanmak zarar vermemelidir.

Çalışmalar ayrıca, Çörekotu'nın riski obezite ile artan rahatsızlıklar olan kalp hastalığı, diyabet ve kanseri önlemeye yardımcı olabileceğini göstermektedir. Çörekotu'nın kilo kaybına faydalı olabileceğini varsaymak güvenli görünmekle birlikte, bu konuda daha fazla araştırma yararlı olabilir.

3. Kanserden Koruma Sağlayın

Çörekotu tohumlarından gelen uçucu yağ, erkek Wistar sıçanlarının akciğerlerinde ve kolonundaki tümörlerin büyüklüğünü ve insidansını önemli ölçüde azaltmıştır. Giderek artan kanıtlar, Çörekotu tohumlarının antikanser özelliklerini vurgulamaktadır.

Yine bir başka çalışmada, Çörekotu tohumlarının insan kolorektal kanser hücrelerinde apoptotik kanser hücresi ölümünü indüklediği bulunmuştur. Bu etki, çalışmaya göre, Çörekotu tohumlarındaki timokinona atfedilebilir.

Çörekotu tohumlarının da meme, karaciğer, deri, prostat ve serviks kanserlerini önlediği bulunmuştur. Tohumların kansere karşı koruyucu etkileri, enflamasyonu baskılama ve bağışıklık arttırıcı etkiler uygulama yeteneklerine bağlanabilir.

4. Çörek otu tohumları kan şekeri düzeylerini düzenler

Günde 2 gram Çörekotu tohumunun alınması, diyabet hastalarında kan şekeri seviyelerinin düzenlenmesine yardımcı olabilir. Bahsedilen dozajda tohumlar, açlık kan şekeri seviyelerinde önemli azalmalar ile sonuçlanmıştır.

İran’da yapılan bir çalışma da Çörekotu tohumlarının glikoz homeostazı üzerine yararlı etkilerini göstermiştir. Mevcut bulgular, diyabet komplikasyonlarının tedavisinde Çörekotu tohumlarının kullanımını desteklese de daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Başka bir çalışmada, Çörekotu tohumlarının glikosile hemoglobin seviyelerini azalttığı görülmüştür. Yüksek glikosile hemoglobin düzeylerinin diyabetli hastalarda atriyal fibrilasyon riskini arttırdığı gösterilmiştir.

5. Kan Basıncının Korunmasına Yardımcı Olun

Çörekotu tohumu özütünün düzenli kullanımı, bir çalışmaya göre, hafif hipertansiyonu olan hastalarda kan basıncını düşürebilir. Tohum özleri hem sistolik hem de diyastolik kan basıncı değerlerini düşürmüştür.

Tohumların yağı dahi bu konuda yardımcı olabilir. Tohumlardaki timokinon ve timol, kan basıncını düşürücü aktivitelerine katkıda bulunabilir. Bileşikler, her ikisi de kan basıncı seviyelerini düşürmeye yardımcı olan kardiyak oksidatif stresi ve anjiyotensin dönüştürücü enzim 8'in (ACE) aktivitesini azaltarak çalışır.

Eve Peygamber Devesi Girmesi Ne Anlama Gelir? Eve Peygamber Devesi Girmesi Ne Anlama Gelir?

Çörekotu tohumlarının antihipertansif özellikleri de diüretik etkilerine bağlanabilir. Tohumlarla tedavi edilen sıçanlar arteriyel kan basıncında %4'lük bir düşüş göstermiştir.

6. İltihapla Savaşabilir

Bir Amerikan çalışmasında, Çörek otu tohumlarının pankreas kanseri hücrelerinde iltihapla savaştığı bulunmuştur. Tohumlardaki timokinon, inflamasyon için umut verici bir tedavi görevi gören proenflamatuar sitokinlerin etkilerini inhibe edebilir.

Çörek otunun tohumlarının anti-enflamatuar aktivitesi, antioksidan özelliklerine de bağlanabilir. Çalışmalarda, tohum antioksidan özellikleri, kardiyak fibroz gibi, serum ve doku enflamatuar markerleri ve diğer enflamatuar hastalıkları azaltmaya yardımcı olduğu görülmüştür.

Çörekotu tohumu yağının topikal uygulamasının diz osteoartritli hastalarda ağrıyı hafiflettiği de bulunmuştur. Yağ, tipik olarak artrit ağrısını tedavi etmek için kullanılan analjezik bir ilaç olan asetaminofen'den daha güçlü kabul edildi.

7. Bağışıklığı Artırır

Melez tavuklar üzerinde yapılan çalışmalar, çörekotu takviyesinin Newcastle hastalığı virüsüne karşı bağışıklığı artırabileceğini göstermiştir. Özel insan çalışmalarına da bakmamız gerekmesine rağmen, bu cesaret verici bir işarettir. Bir başka İngiltere’de yapılan çalışmada, Çörekotu tohumu yağı takviyesinin astım kontrolünü iyileştirdiği ve solunum fonksiyonunu geliştirdiği bulunmuştur.

Tohumlar ayrıca güçlü antibakteriyel ve antimikrobiyal özelliklere sahiptir. MRSA adı verilen zararlı bir bakteri türüne karşı antibakteriyel aktivite göstermişlerdir. Çörek otu özü ayrıca stafilokok cilt enfeksiyonuna karşı antimikrobiyal bir etki göstermiştir.

8. Karaciğer ve Böbrek Sağlığının Geliştirilmesi

Çörek otunun tohumlarının antioksidan özellikleri karaciğerin korunmasında rol oynar. Bunlar karaciğere zarar verebilecek oksidatif stresle savaşabilir. Tohumlardaki timokinon da serbest radikallerle savaşır ve insan DNA'sına ve muhtemelen karaciğere saldırma riskini azaltır.

Timokinonun bu antioksidan özellikleri, karaciğeri parazitik yaralanmalardan korumaktan da sorumludur. Tohum yağının yutulmasının, karaciğerdeki Schistosoma mansoni solucanlarının sayısını ve hatta hem karaciğer hem de bağırsakta bulunan toplam ova sayısını azalttığı görülmüştür.

İran’da yapılan bir çalışmada, Çörekotu tohumlarının nefrolitiazis (böbrek taşları) ve böbrek hasarı dahil olmak üzere böbrek hastalıklarını iyileştirmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir. Oral çörekotu çekirdeği ekstresi alımı, kalsiyum oksalat yataklarının oluşumunu önemli ölçüde azaltmıştır.

9. Çörek otu tohumları kısırlık tedavisinde kullanılabilir mi?

Vücut sistemindeki serbest radikallerin artması sperm kalitesini etkileyebilir. Çörekotu tohumlarının antioksidan gücü bunu önlemede yardımcı olabilir. Çalışmalar, Çörekotu tohumlarındaki timokinonun antioksidan savunmayı artırarak erkek doğurganlık parametrelerini iyileştirebileceğini düşündürmektedir.

Çalışmalar, Çörekotu tohumlarının erkek kısırlığını tedavi etmek için kullanılabileceğini göstermektedir. İran’da yapılan başka bir çalışma, iki ay boyunca her gün 5 mL Çörekotu tohumu yağı alımının infertil erkeklerde semen kalitesini artırabileceği ve bunun da hiçbir yan etkisi olmadığını göstermiştir.

10. Cilt Hastalıklarını Tedavi Edebilir

Çörekotu ekstraktlarının antipsoriatik aktivite sergilediği bulunmuştur. Ekstraktların kullanımı belirgin epidermal iyileşme göstermiştir. Yağın topikal uygulaması da akne vulgaris tedavisine yardımcı olmuştur.

Tohumlar timokinon da antifungal aktivite gösterir ve kandida gibi mantar cilt enfeksiyonlarının tedavisinde yardımcı olabilir.

Bunlar Çörekotu tohumlarının hayatınızı daha iyi hale getirebileceği güçlü yönleridir. Gördüğünüz gibi, onu destekleyen bir ton araştırma var. Tohumlar çoğu önemli rahatsızlığı yan etki olmadan tedavi edebilir.

Tohumları diyetinize dahil etmek kolaydır

Küçük ton balığı küplerini zeytinyağı ile kaplayabilir ve üzerine çörek otu serpebilirsiniz. Bu harika bir meze olabilir. Bütün Çörekotu tohumlarını beyaz peynir, yoğurt ve limon suyu ile karıştırın ve yemekleriniz için bir çeşni olarak kullanın. Sabah kahvaltısı veya akşam yemeğinizde tohumları serpebilirsiniz.

Çörek otu tohumlarının yan etkileri nelerdir?

Hamilelik Sırasında Olası Sorunlar

Tohumların geleneksel olarak uterusun kasılmasını durdurduğuna inanılmaktadır, bu da hamilelik sırasında bir sorun olabilir. Tüketimi normal gıda miktarlarında tuttuğunuzdan emin olun. Lütfen kullanmadan önce doktorunuza danışın.

Kanama Bozukluklarına Neden Olabilir

Çörek otu tohumlarındaki timokinon kan pıhtılaşmasını yavaşlatabilir (kan pıhtılaşma süresini uzatır). Bu kanama bozukluklarını ağırlaştırabilir. Herhangi bir kanama bozukluğunuz varsa, lütfen kullanmadan önce mutlaka doktorunuzla görüşün.

Çörek otu tohumu ameliyat sırasında soruna neden olabilir. Ameliyattan en az iki hafta önce ve sonra alınmasından kaçının.

Kan Şekerini ve / veya Kan Basıncı Düzeylerini Çok Az Düşürebilir

Tohumlar kan şekeri ve kan basıncı seviyelerini düşürebildiğinden, bu ilaçları kullanan insanlar dikkatli olmalıdır. Lütfen doktorunuza danışın.

Editör: Hacer Bozkurt