Antalya'da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Arap Birliği Gazze Temas Grubu Bakanlar Toplantısı sona erdi. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın ev sahipliğinde gerçekleşen toplantı sonucunda, aralarında Türkiye, Filistin, Suudi Arabistan, Katar, Endonezya, Çin, Rusya ve bazı Avrupa ülkelerinin de bulunduğu 15 ülkenin katılımıyla ortak bildiri yayımlandı.
Toplantı, "İki Devletli Çözüm ve Orta Doğu'da Kalıcı Barış" temasıyla Antalya Diplomasi Forumu kapsamında Belek’te gerçekleştirildi. Bildiride, Gazze’deki çatışmaların sona erdirilmesi, kalıcı barışın sağlanması ve uluslararası hukuka uygun olarak iki devletli çözümün acil şekilde hayata geçirilmesi gerektiği vurgulandı.
“Siyasi çıkmaz ve insani felaket hiç bu kadar kötü olmamıştı”
Ortak bildiride, işgal çetesinin Filistin'e yönelik soykırımının son on yılların en kötü döneminde olduğu ifade edilirken, uluslararası toplumun barış için gösterdiği çabaların sahada karşılık bulmadığı belirtildi. İki devletli çözümdeki ilerleme eksikliğinin, aşırılığı ve şiddeti körüklediği kaydedildi.
Kalıcı ateşkes ve insani yardım çağrısı
Gazze’deki sivil ölümler ve altyapının tahrip edilmesi sert şekilde kınanarak, BM kararları doğrultusunda derhal kalıcı ateşkes sağlanması gerektiği belirtildi. Gazze’ye insani yardımın kesintisiz, hızlı ve engelsiz bir şekilde ulaştırılması, işgalcilerin geçiş noktalarını açması ve yardımın "bir silah olarak kullanılmaması" gerektiği vurgulandı.
UNRWA'ya destek ve zorla yerinden edilmeye tepki
Bildiride, BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA)'nın yerinin doldurulamayacağı ifade edilerek, Ajans'a verilen uluslararası desteğin devamının hayati olduğu kaydedildi. Ayrıca, Filistin halkının zorla yerinden edilmesine kesin olarak karşı çıkılarak, "Gazze’yi yaşanmaz hale getirerek insanları Gazze’den zorla çıkarmak gönüllü göç değil, zorunlu yerinden edilmedir. Bunu kesinlikle reddediyoruz.” denildi.
Yüksek düzeyli uluslararası konferans haziranda
Bildiride, haziran ayında New York’ta, Suudi Arabistan ve Fransa’nın eş başkanlığında yapılacak olan “Filistin Sorununun Barışçıl Çözümü ve İki Devletli Çözümün Uygulanması” konulu uluslararası konferansın önemine dikkat çekildi.
“Adil ve kalıcı barış için geri döndürülemez adımlar şart”
Bildirinin sonunda şu mesaj verildi:
“Uluslararası hukuk temelinde, 1967 sınırları içinde başkenti Kudüs olan bağımsız bir Filistin devleti kurulmalı. Bu yönde açık, bağlayıcı ve geri döndürülemez adımlar atılarak İsrail ve Filistin’in barış içinde bir arada yaşamasının önü açılmalıdır.” (İLKHA)