Kekik çayı, çok eski dönemlerden beri iyileştirici etkisinden yararlanılan yararlı bitkilerden biridir. Özellikle grip ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıkların tedavisinde çok yardımcıdır.

Kekik çayı iyileştirici özelliği yanı sıra içerisindeki vitamin ve mineral değerleri ile de sağlık için çok yararlıdır. Özellikle C vitamini ve magnezyum değerleri çok yüksektir. Kekik çayının faydaları nelerdir ve sağlık üzerindeki etkilerini inceleyebilirsiniz.

Kekik Çayının Yararları Nelerdir?

Vücutta hastalıklara neden olan bakterilerin oluşumunu engelleyen kekik çayı, antibakteriyel özelliğe sahiptir. Özellikle grip, soğuk algınlığı ve kronik astım gibi hastalıklara karşı oldukça yararlıdır. Kekik çayının faydaları şu şekilde sıralanabilir:

·      Kekik çayı, kan dolaşımının iyileştirilmesini sağlar.

·      Mevsim alerjileri, boğaz ağrısı ve soğuk algınlığı gibi hastalıkların semptomlarının iyileştirilmesini sağlar.

·      Kansızlığın önlenmesinde etkilidir.

·      Vücutta biriken gazın ve şişkinliğin üretimini azaltır. Sindirim sisteminin daha sağlıklı çalışmasını sağlar.

·      Bağışıklık sistemini güçlendirir. İçerisinde bulunan Fenolik antioksidanlar göz, cilt, kalp ve beyin sağlığı üzerinde çok etkilidir.

·      Kilo vermede destekleyici olarak kullanılmaktadır.

·      Düzenli kullanıldığında, kemik oluşumunu destekler.

·      Adet sancılarının azaltılmasında etkilidir.

·      Rahatlatıcı etkiye sahip olan kekik çayı, depresyon gibi hastalıklar üzerinde de çok etkilidir.

·      Ağız içi yaralarının azaltılmasında yararlıdır.

·      Balgam söktürücü özelliği vardır. Öksürüğe iyi gelir ve daha kolay iyileştirir.

Kekik Çayı Ne Zaman İçilmelidir?

Sıklıkla tüketilen bitki çayları arasında bulunan kekik çayı, belirli bir oranda tüketilmelidir. Özellikle uykuya dalmada zorluk çekenlerin, gece yatmadan önce tüketmesi önerilmektedir. Ancak gün içerisinde de kekik çayı tüketilebilir.

Kekik Çayını Kimler Kullanamaz?

Buna da bakın

Zencefilin Faydaları Nelerdir? - Diriliş Haber - Haber - Dirilishaber.Com

Diyet Salata! 1 Haftada Jet Zayıflama! Diyet Salata! 1 Haftada Jet Zayıflama!

Kekik çayının içerisinde yüksek miktarda uçucu yağ bulunmaktadır. Bunun için bazı hastalıklarda kullanılması tavsiye edilmemektedir. Özellikle karaciğer iltihabı, bağırsak ülseri, mide ülseri ve akut gastrit olan kişilerin kekik çayı tüketmemesi önerilmektedir.

Kekik Çayı Yan Etkileri Nelerdir?

Kekik çayının faydaları kadar yan etkileri ve zararları da vardır. Özellikle aşırı ve yanlış tüketildiği durumlarda, kekik çayının zararları ile karşı karşıya kalınabilir. İshal ve kusma gibi etkiler sıklıkla görülebilmektedir.

Kekik çayının aşırı tüketilmesinden dolayı kan basıncı düşebilir ve tansiyon rahatsızlıkları meydana gelebilir. Baş ağırı ve baş dönmesi gibi yan etkiler de görülebilmektedir.

Daha fazlası; Google

Editör: Ayşe Topçu