Mide Asidine Ne İyi Gelir?

Mide asidi vücutta bulunan besinlerin parçalanması için kullanılan bir maddedir.  Mide asidi fazla üretilirse mide zarı zayıflamaya başlar ve zaman içinde hasar görür. 

BUNA DA BAKIN;

Kantaron Yağı Neye İyi Gelir? 

Buna bağlı olarak mide zarında iltihaplanmalar yaşanır ve yemek yedikten hemen sonra mide asidi ve sindirim sıvıları yemek borusuna geri aktar. Bu da göğüste yanma hissi oluşturur.

Mide asidine bağlı yaşanan bu yanma tedavi gerektirebilir. Mide asidine ne iyi gelir sorusu için burada detaylı bir bilgilendirme yapacağız.

Mide Yanması Nedir?

Mide yanması, tüketilen besinlere bağlı olarak yemek sonrası mide asidinin yemek borusuna geri akması üzerine yaşanan iltihap ve hasara bağlı göğüste görülen ağrının eşlik ettiği yanma hissidir.

Gece mide yanması uzanma eğilimi gibi hareketler fazla olacağı için daha sık görülebilir.  Uygulanabilecek bazı basit ev uygulamaları ile mide yanması ortadan kalkabilir.

Mide Yanması Neden Olur?

Mide yanmasına sebep olan yiyecekler tüketirseniz şikayetleriniz ortaya çıkabilir. Turunçgil, soğan, kahve ve peynir gibi besinler midede yanmaya neden olabilir.

Aynı zamanda domates, peynir ve nane gibi asit ve yağ oranı bulunan yiyecekler midede yanmaya yol açabilir. Bunların dışında stres, sigara, hamile olma veya aşırı kilo gibi durumlara bağlı da midede yanma görülebilir.

 Mide ekşimesi neden olur diye merak edenler için alt yemek borusu sfinkteri görevini yerine getiremezse mide asidi yemek borusuna gelir ve midede ekşimeler görülebilir.

Kantaron Yağı Neye İyi Gelir? Kantaron Yağı Neye İyi Gelir?

Mide Yanmasına Ne İyi Gelir?

Mide yanmasına iyi gelen yiyecekler arasında zencefil, elma sirkesi, meyan kökü sayılabilir. Tüketilen suyun da bol ve mineralli olması önerilir.

Şekersiz sakız çiğneme, muz, çiğ patates suyu, papatya ve nane çayı da mide asidini azaltan yiyecekler arasındadır.  Aloe vera suyu da mide asidini dengeleme işlevini yerine getirir.

Mide Yanması Nasıl Teşhis Edilir?

Mide yanması teşhisi için ilk olarak fiziksel muayene yapılır. Daha sonra doktor semptom ve muayene bulgularına göre gastroözofageal reflü tanısı koyabilir.

Endoskopi, PH-meri ve motilite testi ile mide yanmasına yönelik teşhis koyulur.

Mide Yanması Nasıl Tedavi Edilir?

Mide yanması tedavisi altta yatan nedenlere dikkat ederek belirlenir. Duruma göre farklı mide yanması ilacı isimleri belirlenir ve tedavi sürecinde tercih edilir.

İlaç kullanımı sırasında midede üretilen asidin azaltılması hedeflenir. Açken mide yanması görülmemesi için beslenmeye de dikkat etmek gerekir.

Daha nice haber BURADA!

Editör: Ayşe Topçu