Bebeklerde sarılık nasıl geçer?
Bebeklerde sarılık nasıl geçer diğer bir adı ile yenidoğan sarılığını ortadan kaldırmanın yolları nelerdir en kısa hali ile açıklayalım…
BUNA DA BAKIN;
Sarılık Nedir?
Yenidoğan sarılığı bebeklerin yarısından fazlasında görülen bir durumdur. Genel olarak kendiliğinden geçer. Bebeklerde sarılık şiddetlenirse; bedensel olarak kendini belli eder. Özellikle yüz, gövde, kol ve bacaklar gibi farklı noktalarda renk değişir. Bebek sarılığı kendi içinde fizyolojik ve patolojik sarılık şeklinde 2 tanedir.
Sarılık Çeşitleri Nelerdir?
Fizyolojik sarılık dediğimiz husus, bebeğin 2 ila 4 günlük süreçlerinden oluşur. Bu süreçte tedavi olmadan 10 gün içerisinde geçen sarılığa verilen isimdir.
Bebeklerde Patolojik sarılık doğumla aynı anda ortaya çıkar. Ciddi bir durumdur. Anne karnında yaşanan durumlardan kaynaklı gelişir.
Bu sarılık çeşitlerinin yanı sıra “uzamış sarılık” şeklide mümkündür. Bu da zamanında dünyaya gelen bebeklerde iki hafta, erken dünyaya gelenlerde ise üç haftadan uzun süren sarılık türüdür.
Sarılık Neden Olur?
Bebeklerde sarılık oluşumu genetik nedenlere bağlıdır.Kmi zaman ise annenin gebelikte yetersiz beslenmesi ile alakalıdır. Erken ya da geç doğumda bunu tetikleyebilmektedir.
Yenidoğan sarılığı kandaki ‘bilirubin’ maddesinin yükselmesi sonucu ortaya çıkar.
Sarılık Risk Faktörleri Nelerdir?
Yenidoğan sarılığı olarak ciddi duruma sahip olan bebeklere baktığımızda alttaki özelliklerden bahsedebiliriz.
- Erken doğan bebekler
- Anneyi ememeyen bebekler.
- Anne ile kanı uyuşmayan bebekler.
- Doğumda kafa dersi altında kanama geçiren bebekler
- İlk 24 saatte sarılığı tespit edilenler,
- Annesi diyabet rahatsızlığı olan bebekler
- Bebeklerde iki haftadan fazla sarılık yaşandığında
- Büyük kardeşlerinden ışık tedavisi alacak kadar sarılık atlatmış olan bebeklerde.
Yenidoğan Sarılığının Belirtileri Nelerdir?
Yenidoğan sarılığı belirtileri açıkça ortada olan durumlardan oluşur. Özellikle yüz çevresinde renk değişimi belirgindir. Bebeğin kanındaki bilirubin maddesi artar. Buna bağlı olarak artış devam ettikçe göğse, karına, kol ve bacaklara giden bir sararma görülür.
- Sarılık gün ışığında daha iyi görülür.
- Bebeğin burun ya da karın derisine bastırılınca fark edilir.
- Bebeklerde sarılık varsa daha fazla uyuma oluşturuyor.
- Daha az emiyor
Yenidoğan Sarılığı Nasıl Teşhis Edilir?
Yukarıdaki belirtiler üzerinden anne ve babalar kolayca bebeklerde sarılığı teşhis edebilir. Kimi zaman doğum esnasında hekimler var olan durumu kolayca fark eder. Sonradan oluşan durumlarda aileler frak ederek hekime başvurabilir.
· Sarılık tedavisinde erken teşhiş oldukça önemlidir.
· Yapılan özel testler ile de erken sarılık riski için takipler yenidoğan bebeklerde yapılmaktadır.
· Sarılık şüphesinde her bebekten topuktan kan alımı yapılmaktadır.
Yenidoğan Sarılığı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Bebeklerde sarılık nasıl geçer? Geçebilmesi amacı ile sarılıkta tedaviler bazı parametreye göre değişiyor. Bebeğin gelişimine bakılarak ve kandaki bilirübin oranı baz alınıyor. Çocuk doktoru bu durumlara göre en uygun tedaviyi uyguluyor.
Bilirubin çok i yüksek ise “fototerapi” uygulanıyor. Kan grubu uyuşmazlığı varsa bundan dolayı olan sarılıkta ise değişimi yapılıyor. |
Daha nice haber BURADA! |