Diyarbakır merkez Yenişehir ilçesinde bulunan öğretmenevi konferans salonunda İdeal Eğitim Vakfı (İDEV) tarafından halka açık düzenlenen seminere çok sayıda vatandaş katıldı.

İdeal Eğitim Vakfı bünyesinde eğitim veren İkra Çocuk Kültür Merkezi öğrencilerinden Hatice Betül Esmer'in Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan program, İdeal Eğitim Vakfı Genel Başkan Yardımcısı Davut Yazgil'in açılış konuşmasıyla devam etti.

Davut Yazgil

Yazgil, şunları kaydetti:

"İdeal Eğitim Vakfı, bizler ilk bu işe başladığımızda ilk etapta elimizde bir müfredat bulamıyorduk. Bizler Kur'an ve sünnet çizgisinde bir müfredat arıyorduk. Bu vesile ile bu bizim için bir öncülük oldu ve bir AR-GE çalışması yaptık. Eğitimci arkadaşlardan Kur'an ve sünnet çizgisinde 4-6 yaş eğitimi ile ilgili bir müfredatın hazırlanmasını talep ettik. Bir komisyon olarak müfredatımızı oluşturmaya başladık. 4-6 yaş grubuyla ilgili hatta biz bu yaş kategorisini 3 yaşa kadar indirdik ve bir müfredat oluşturduk. Tamamen Kur'an-ı Kerim ve sünnet çizgisinde, oyunundan eğlencesine kadar… Yani çocuk hem eğleniyor hem oyun oynuyor ama çerçeve Kur'an-ı Kerim ve sünnet. 3-6 yaş grubundaki çocuk bu yaşta neyi görüyorsa onu uygular. O yüzden bu yaş, çok önemli bir yaş. 3-6 yaş eğitimi ile ilgili evde bir program başlatıldığında o ev bir okula dönüşmüş olur."

Yazgil'in açılış konuşmasının ardından İdeal Eğitim Vakfı bünyesinde eğitim veren İkra Çocuk Kültür Merkezi'nde bulunan Selahaddin'in torunları sınıfı öğrencilerinin "Selahaddin Oldum" ilahisinin gösterimi gerçekleştirildi.

TP Fatıma Zehra Kız AİHL'den anlamlı ziyaret TP Fatıma Zehra Kız AİHL'den anlamlı ziyaret

Seminerde son olarak sahneye "Çocuk eğitiminde ailenin rolü" başlıklı sunumunu gerçekleştirmek üzere Dr. Ebuzer Dalga çıktı.

"Okul öncesi dönemde çocuğun yaşam tarzı, çocuğun şahsiyetinin çekirdeğini oluşturmaktadır"

Erken çocuklukta eğitim konusunu ele alarak sunumuna başlayan Dr. Ebuzer Dalga; okul öncesi dönemde ailenin ve çevrenin rolü, okul öncesi dönemde İslami eğitimin önemini anlattı ve son olarak okul öncesi dönemde ebeveynler için önerilerde bulunarak sunumunu sonlandırdı.

Dr. Ebuzer Dalga

İnsan ömründe gelişimin en hızlı olduğu dönem erken çocukluk olduğunu belirten Dalga, "Bu dönemde yapılan aktiviteler beyin hücrelerini geliştirir ve hücreler arasında bağlantıyı kurmaya yardımcı olur. İnsan hayatının tüm gelişiminin yaklaşık yüzde 70’i 0-6 yaşta tamamlanır. Çocuğun bu yıllarda yaşadığı olayların tesirlerinin izleri daha kalıcı ve kuvvetlidir. Okul öncesi dönemde çocuğun yaşam tarzı, adeta çocuğun şahsiyetinin çekirdeğini oluşturmaktadır. Çocuğun ilk yıllarında, fıtratına uygun olmayan birkaç zorlayıcı durum, arkadaşlık ilişkilerini ve sosyal becerilerin kazanımını ciddi bir şekilde tehdit eder." dedi.

"Sistemli bir İslami eğitim özellikle erken çocuklukta zorunluluk haline gelmiştir"

Okul öncesi dönemde ailenin ve çevrenin rolüne değinen Dalga, ardından okul öncesi dönemde İslami eğitimin önemini şu ifadelerle anlattı:

"Kur'an'a göre anne-baba; yakıtı insanlar ve taşlar olan cehennem azabından kendisini ve ailesini kurtaran kişidir. Hadise göre ise, hakkı tam manasıyla ödenemeyen bir hazinedir. Sistemli bir İslami eğitim özellikle erken çocuklukta zorunluluk haline gelmiştir. Çocuklara sürekli dindar ve ahlaklı olmayı öğütlemek yerine davranışlarla örnek olmak ve bunu desteklemek gerekir. Çocukların ilk çocukluk döneminde Allah ile kurdukları ilişkiler, bütün hayatlarını etkileyebilmektedir. Bu dönem İslami açıdan da kritik dönemdir. Dinle ilgili soruların oldukça yoğun olarak yaşandığı ilk çocukluk dönemidir."

"Çocuğun manevi yönden gelişebilmesinde ihtiyaç duyduğu en önemli faktör, nitelikli bir aile çevresi ve kendisine örnek alacağı anne babalardır." diyen Dalga, ardından okul öncesi dönemde ebeveynler için önerilerde bulunduktan sonra ailede çocukla etkili iletişimin önemini anlattı.

Ebeveynler için öneriler

Doktor Ebuzer Dalga, sunumunda son olarak ebeveynler için şu önerilerde bulundu:

"Beraber zaman geçirmeyi de sadece televizyon seyretmek ve sohbet etmek olarak düşünmeyin. Yaş farkı ne olursa olsun aranızdaki paylaşım çok önemlidir. Kitap okuma alışkanlığı olsun istiyorsanız siz de kitap okumalısınız. Sigaranın zararlarını anlatarak değil, sigara kullanmayarak bu konuda doğru örnek olabilirsiniz. Belli sınırlarla sağlanmalıdır. Çocuklarınıza davranışlarının sonuçlarını gösterin ve olumlu davranışlarını ödüllendirin. Yanlış ve hata yaptığında yüzüne vurmayın, doğruyu öğretmek için yanında olun. Başkalarının yanında eleştirmeyin. Olumlu yönlerini öne çıkartıp cesaret verin. Sözle sevginizi göstermenin yanında fiziksel yakınlık da çok önemlidir. Bedensel temas kurun, ona sarılın. Şefkatle dokunulmak, çocukların hem fiziksel hem de psikolojik gelişimi için şarttır. Çocuğunuzun önünde tartışmayın, kavga etmeyin. Unutmayın ki mutlu bir annenin çocukları sağlıklı ve mutlu olur. Örneğin işyerine götürün. Neler yaptığınızı, kimlerle çalıştığınızı, nasıl tecrübeler edindiğinizi, sorumluluklarınızı anlatın. Kendi içinizde çelişkili davranışlarda bulunmanız ya da anne ve babanın birbiriyle çelişen biçimde davranması, çocuğu 'doğruyu bulma' konusunda zorlar."

Program, İdeal Eğitim Vakfı bünyesinde eğitim veren İkra Çocuk Kültür Merkezi öğrencilerinden Ebrar Alay'ın okuduğu dua ile son buldu.(İLKHA)

Kaynak: İLKHA