Mide yanması neden olur? Mide yanması şikâyeti başta reflü, hamilelik sindirim sorunları gibi nedeniyle ortaya çıkan bir semptomdur. Mide yanması bir hastalık olamamakla birlikte uzun süren mide yanmaları sindirimle ilgili problemlerin bir işareti olabilir. 

Yemek yedikten sonra genellikle ortaya çıkan bu durumu evde basit yöntemlerle geçici olarak tedavi edebilmek mümkündür. Fakat daha uzun süren rahatsızlıkta mutlaka bir doktor kontrolüne ihtiyaç vardır. Mide yanmasını uzun süre kontrol altına almak için yaşamsal değişikliklere gidilmek daha uygun olur.

Aşağıda maddeler halinde yer alan hususlara dikkat ederek daha sağlıklı ve mide yanması sorununa çözüm bulmak söz konusudur.

·      Sigara ve alkolden uzak durmak

·      Düzenli egzersizler yapmak

·      Bol sıvı tüketmek

·      Aşırı baharatlı ve yağlı yiyeceklerden uzak durmak

·      Mide duvarını güçlendirecek besinler tüketmek (zencefil, soğan, nane, yulaf, süt gibi)

·      Yan etki yapan ilaçları doktor kontrolünde değiştirmek ya da kullanımını azaltmak

Mide Gazına Ne İyi Gelir? Mide Gazına Ne İyi Gelir?

·      Kişinin belirli yiyeceklere hassasiyeti olabileceğinden bu konu ile ilgili doktor kontrolünde tüm testleri yaptırmak

Mide yanmasında meyan kökü midenin ekşimesini engeller. Ayrıca hızlı bir rahatlama sağlamak için bir kaşık elma sirkesini yarım çay bardağı su ile karıştırdıktan sonra tüketmek etkili sonuç verir. Aynı etkiyi karbonatlı su ile de görmek mümkündür.

Mide Yanması İçin Ne Yemeli?

Geçmeyen mide yanmasını durdurabilmek için bol su tüketmek, mideyi yarı boş bırakmak ya da asitli ve baharatlı yiyeceklerden uzak durmak gibi alternatiflerle uygulamak mümkündür. Zencefil, meyan kökü, nane çayı, yulaf ve süt de iyi gelir.

Mide Yanmasını Ne Önler?

Öncelikle belirtilmesi gerekir ki mide yanması bir hastalık değil bir belirtidir. Midenin sindirim ile ilgili problemler yaşaması sonucu gelişen semptomdur. Mide yanmasını önlemek için öncelikle bir hekime başvurmak gerekir. Tıbbi öykünün alınması ve çeşitli testlerin yapılası ile problem belli olur. Hekimin yazdığı ilaçları ve önerileri uygulamak gerekir.

Baharatlı ve asitli yiyeceklerden uzak durmak bol su içmek ve sindirilmesi söz olan ağır yiyecekleri mümkün olabildiğince az tüketmekte yarar vardır. Ayrıca yemek saatlerini düzenli olarak ayarlamak gece geç saatlerde yemek yememek gibi önlemler uygulanabilir.

Daha fazlası için, Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir? - Diriliş Haber - Haber - Dirilishaber.Com

Editör: Ayşe Topçu