Detoks suyu terimi neredeyse 70 yıldır dünyamızda bilinmekte ve her gün daha fazla konuşulmaktadır. Detoks suyu faydaları da uzun zamandır konuşulmaktadır. Genel olarak insanlar sürekli duydukları trendleri denemeyi sever fakat bazıları da bu yeniliklerin faydalarından emin olmak ister. Kısa açıklama ile detoks suyu, meyve ve sebzelerin suya demlenmesiyle yapılır ve görünüşe göre vücudunuzun detoks yapmasına yardımcı olur.

Detoks içeceğinin tadı kesinlikle canlandırıcıdır, yeni tatların eklenmesi kesinlikle içme suyunu daha keyifli hale getirir. Her gün normal su içilmesi durumunda olduğu gibi düzenli olarak içildiğinde sudan detoks faydaları alınabilir. Detoks suyu ve nasıl yapılacağı hakkında daha fazla bilgi için okumaya devam edin.

Detoks suyu nedir?

Detoks suyu, size günlük detoks dozunuzu vermek için meyvelerin ve suyun faydalarını birleştiren basit bir nemlendirici içecektir. Ferah hissetmenizi sağlar ve bağışıklığınızı güçlü tutar.

Detoks Suyu Tarifi aşağıda belirtilmiştir.

1.      Bardağınızı içme suyu ile doldurun.

2.      Ardından, istediğiniz meyve veya sebzeleri küçük parçalar halinde kesin.

3.      Bardağa aktarın ve taze olarak tadını çıkarın.

4.      Her türlü meyve ve sebzeyi karıştırabileceğiniz gibi, birbiriyle mükemmel uyum sağlayan bazı kombinasyonlar vardır, diğer kombinasyonlar ise tadı almanızı gerektirebilir.

Detoks Suyunu Destekleyen Bilim

Teknik olarak, detoks suyu sadece kilo verdiren içecek değildir. Kilo kontrolü yanı sıra sağlığınız için birçok büyük avantajı vardır.

Vücudunuzun karaciğer ve böbrek gibi ana organları kullanarak kendi kendine detoks yapmak için harika işler yaptığını biliyor muydunuz? Bununla birlikte, detoks suyu, vücudun detoksifikasyon sürecini güçlendirirken vücut sıvı oranınızı korumanıza yardımcı olur. Bugün sağlık çevrelerinde detoks suyuna yönelik mevcut destek, faydalarını destekleyen farklı araştırmalardan kaynaklanmaktadır.

2020 tarihli bir araştırma yayınında, detoks suyunun sağlıklı ve formda kalmak için nasıl iyi bir araç olduğunu vurgulandı. Ayrıca bu çalışma, detoks suyunun metabolizmayı hızlandırarak ve kalori alımını azaltarak kişinin kilo vermesine yardımcı olduğunu öne süren önceki raporlara daha fazla destek sağladı.

Özünde detoks suyunu destekleyen bilim her geçen gün hızla artıyor. Detoks suyu, dengeli bir diyetin temel bir parçasını oluşturmanın ötesinde, özellikle vücudun detoksifikasyonunun karmaşık işlevini daha kolay ve daha hızlı gerçekleştirmesine yardımcı olur.

Detoks Suyu Bileşenleri

Detoks suyu, sebzeler, meyveler ve otlar ile aşılanmış saf sudur. Smoothie ve meyve sularının aksine, tadını çıkarmak için meyve ve sebzeleri suyla karıştırmanız gerekmez. Karıştırmadan basitçe infüzyon, suyun kalorisiz kalmasını sağlar. 

Bir tarifi takip etmediğiniz sürece, detoks suyunuzda nelerin bulunması gerektiğine dair özel bir talimat yoktur. Detoks suyuna neyin gireceğine karar vermek size kalmış, katı kurallar yoktur ve bu konuda yaratıcı olabilirsiniz! Örneğin, karaciğer dostu detoks suyu veya kilo vermek için detoks suyu olabilir.

Tarif veya türü ne olursa olsun, bir detoks suyu tarifindeki ana bileşen, saf haliyle sudur. Tercihinize bağlı olarak damıtılmış veya kaynak suyu olabilir. Diğer bileşenler limon suyu, elma sirkesi veya acı biber içerebilir. Ya da belki biraz limon suyu, portakal, nane, kişniş, yaban mersini, salatalık, armut veya elmayı tercih edebilirsiniz. Gerçek şu ki, herhangi bir taze meyve veya sebze işe yarayacaktır.

Saf suyunuza ekleyebileceklerinizin sınırı yoktur, bu da onu çok yönlü ve diyetinize dahil etmeyi kolaylaştırır! Meyvelerde bulunan vitaminler, mineraller ve antioksidanlar da gün boyu enerjik kalmanıza yardımcı olabilir ki bu da detoks suyunun bir diğer büyük faydasıdır.

Detoks Suyunun Sağlığa Faydaları

İster vücudunuzu temizlemek, metabolizmanızı hızlandırmak veya sadece günlük meyve ve sebze dozunuzu almak istiyor olun, detoks içecekleri bu hedeflere ulaşmak için harika bir yoldur. İşte detoks suyunun faydaları:

1. Detoksifikasyon

Detoksifikasyon, meyve içerikli içecekleri diyet planınıza dahil etmekten elde ettiğiniz ilk faydadır. Saf su ile yapıldığından, demlenmiş içecek vücudun doğal temizleme sürecini tamamlayarak toksinleri karaciğer, kolon ve böbreklerden daha hızlı atmanıza yardımcı olur.

2. Detoks suyunun kilo vermeye yardımcı olur

Gün içinde birkaç kez detoks suyu tüketmenin kilo vermeye yardımcı olabileceği söyleniyor. Suyun tek başına kilo vermeye yardımcı olduğu göz önüne alındığında, vücudumuzun metabolik hızını artırmak için günde birkaç kez içmek kilo yönetimine yardımcı olabilir. Bununla birlikte, besleyici yiyecekler yemek ve iyi uyumak da önemlidir.

3. Kontrollü Metabolizma

Detoks suları, metabolizma sürecini daha iyi hacklemenize yardımcı olur. Bileşenler suya karışmadığından, çok az kalori alırsınız veya hiç almazsınız. Bunun yerine, yalnızca suya yayılan faydalı besinler alınır. Bu fayda, diyetisyenlerin genellikle kilolarını daha etkili bir şekilde yönetmeyi uman insanlar için kilo verme diyet planlarına detoks suyunu dahil etmelerinin nedenidir. Ferahlatıcı detoks suyunun neredeyse sıfır kalorisi vardır ve kilo kaybı için fazla yağların yakılmasına yardımcı olan besinlerle doludur.

4. Geliştirilmiş Sindirim

Sindirime yardımcı olmak için ağır bir yemekten hemen sonra meyve yemek yaygındır. Meyveler genellikle sindirime yardımcı olsa da insanlar genellikle sadece portakalla yetinirler. Hepsini alabilecekken neden biriyle yetinesin, değil mi? Meyveli detoks suyunun yaptığı da budur. Yemekten sonra tek bir içecekte meyve, sebze ve şifalı otların bir kombinasyonunu sağlar ve sindirim sürecinizi iyileştirmenize yardımcı olur.

5. Geliştirilmiş Bağışıklık

Bildiğimiz gibi meyveler zengin çinko, selenyum ve c vitamini kaynaklarıdır. Vücudun bağışıklık sistemlerinin daha hızlı gelişmesine yardımcı olmaktan büyük ölçüde sorumludurlar. Limon ve portakal bileşenleri içeren detoks suyu, bağışıklığınızı güçlendirmek için iyi, düşük kalorili bir seçenektir.

Diyet Sebze Yemekleri! Yağ Eriten Tarifler! Diyet Sebze Yemekleri! Yağ Eriten Tarifler!

6. Anksiyete ve Depresyonu Daha İyi Kontrol Edin

Detoks, örneğin limon ve yaban mersini içerenler gibi vücutta sakinleştirici bir etkiye sahip olabilir. Bu serinletici içecek, vücudunuzu nemlendirmenin ve beyninize en iyi şekilde çalışması için ihtiyaç duyduğu besinleri vermenin harika bir yoludur. Bu nedenle, herhangi bir zihinsel yorgunluk belirtisi yaşıyorsanız, şimdi ellerinizi biraz detoks suyuna sokma zamanı!

7. Sizi zinde tutar ve ruh halinizi yükseltir.

Bir bardak detoks içtiğinizde anında tazelenmiş hissedersiniz. İçeceği hazırladığımız meyve ve sebzelerin kokusu ona belli bir tazelik verir ve detoks suyunun renkleri bizi olumlu bir ruh haline sokar. Bu aynı zamanda enerji seviyemizin bozulmadan kalmasını sağlar.

8. Cildi güzelleştirir ve ışıltı verir

Günlük işlerimiz ve seyahatler zihnimizi ve vücudumuzu yorabilir. Yüzümüz hızla donuklaşır ve enerji takviyesi gerektirir. C vitamini açısından zengin detoks suları, cildimizin iyileşmesine ve parlamasına yardımcı olur.

9. Detoks suyu şişkinliği azaltır

Genellikle yemek saatlerimizden sonra kendimizi oldukça tok hissederiz veya sabahları uyandıktan hemen sonra şişkinlik hissedebiliriz. Sıcak bir detoks suyu, şişkinliği gidermemize ve tamamen enerjik hissetmemize yardımcı olabilir. Ayrıca yiyeceklerin daha iyi sindirilmesine yardımcı olur.

Detoks suyunun faydaları saymakla bitmez. Detoks suyunu denemeyi düşünmenizin diğer nedenleri arasında şunlar yer alır:

A.     Böbrek taşlarını önlemeye yardımcı olabilir.

B.     Detoks suyu ayrıca esnek ve güzel bir cilt elde etme şansınızı artırabilir

C.      Geliştirilmiş gastrointestinal sağlık

D.     Egzersiz sonrası enerji takviyesi

Vücudumu Arındırmak İçin Detoks Suyuna Ne Koyabilirim?

Su, vücudunuzu temizlemenin en iyi yollarından biridir. Toksinlerin atılmasına, sindirime, besin emilimine ve tok hissetmenize yardımcı olur. Pek çok insan, vücutlarını temizlemek için su içmenin yeterli olduğunu düşünür, ancak bu, resmin yalnızca bir parçasıdır.

Vücudunuzu temizlemeye ve kilo vermeye yardımcı olacak ekstra bir şey istiyorsanız, demlenmiş suya limon suyu, taze nane, elma sirkesi, kırmızı biber veya salatalık dilimleri ekleyin. Detoks içecekleri şişkinliği giderebilir ve daha sonra yiyecekleri sindirmenizi kolaylaştırabilir.

Kızılcık suyu aynı zamanda mükemmel bir detoks maddesidir çünkü toksinleri temizlemeye ve idrar yolu ile sindirim sistemini temizlemeye yardımcı olan antioksidanlar ve enzimler içerir.

Suyunuza doğal tatlılık katmak istiyorsanız, ham bal sağlık açısından birçok faydası olan harika bir seçenektir. Serinletici bir içecek için çilek veya muz gibi dilimlenmiş taze meyveler ekleyebilirsiniz. Birkaç dal tarçın çubuğu, meyveli suyunuzu daha sağlıklı hale getirebilir.

Hindistan cevizi suyu, enerji dolu, nemli ve yenilenmiş hissetmenize yardımcı olan elektrolitler ve besinler içerdiğinden sporcu içeceklerine sağlıklı bir alternatiftir. Ancak, sade suyun yerini alamaz. Sade su içmek, vücudunuzu uygun vücut işlevi için gerekli mineraller ve vitaminlerle dolduracaktır.

Mide rahatsızlığı semptomlarını ve asit geri akışını azaltmak için seyreltilmiş aloe vera jelini ılık suya koyabilirsiniz.

Editör: Hacer Bozkurt