Glutensiz Diyet
Glutensiz diyet arpa, yulaf, buğday gibi besini içeren gıdalardan uzak durarak daha çok kinoa, yumurta, balık, tavuk, nohut gibi besinleri tüketmek anlamına gelir.
BUNA DA BAKIN;Kuyruk yağı kremi nasıl yapılır?
Vücudun glutensiz beslenmede daha rahat sindirim yapması söz konusudur.
Mide problemleri ya da çölyak hastalığı gibi sağlık sorunlarında ihtiyaç duyulan glutensiz diyet yaklaşık bir ay sürer.
Glutensiz Diyette Neler Yenir?
Glutensiz diyet listesi aşağıda maddeler halinde yer alır.
· Karabuğday nohut Mısır darı gibi besinler · Baklagiller ve pirinç · Chia tohumu, · Tüm sebze ve meyveler · İşlenmemiş tavuk, balık ve et ürünleri · Yumurta, az yağlı süt ve süt ürünleri · Pirinç unu mısır unu ya da mercimek unu ile yapılan unlu mamuller · Maden suyu · Doğal şekilde sıkılmış sebze ve meyve suları · çay ve kahve |
21 gün şekersiz glutensiz beslenme İle vücutta oluşan alerjik reaksiyonlar kontrol altına alınabilir.
Bağırsak hareketlerinde artış, karın ağrısı ve mide bulantısı gibi bu semptomları yaşayan kişilerin glutensiz beslenmesi tavsiye edilir.
Gluten Diyetinde Neler Yasak?
Gluten diyetinde amaç glutensiz beslenmektir. Gluten içeren gıdaların hiçbirisini tüketmemek anlamına gelen bu diyet, uygulanırken kişinin bol sıvı tüketmesi ve işlenmiş gıdalardan olabildiğince uzak durması gereklidir.
Diyet adımları kişiye özel olup doktor kontrolünde sürecin sonlandırılması tavsiye edilir.
Glutensiz beslenme faydaları incelendiğinde glutensiz beslenme ile daha kolay sindirim söz konusu olur. Gluten duyarlılığı olan kişilerde oluşacak problemler en aza indirilir. Çölyak hastalığı gibi ciddi sağlık sorunları glutensiz beslenme ile kontrol altına alınır.
Gluten Vücuttan Kaç Günde Atılır?
Gluten rahatsızlığı yaşayan kişinin gluten tüketmesinin ardından yaklaşık 5 saatte gluten mideden uzaklaştırılmış olur. Tüketilmiş olunan glutenin vücuttan tamamıyla atılması için yaklaşık 40 saat geçmesi gereklidir.
Gluten diyeti uygulamak isteyen kişiler dengeli beslenerek tüm sebze ve meyveleri tüketebilir. Aynı zamanda tavuk, hindi, kaz gibi kümes hayvanları beslenme listesine dahil edilebilir.
Genel olarak paketli ve işlenmiş gıdalardan uzak durmak gluten diyetinin yapı taşlarından biridir. İkinci yapı taşı ise gluten içeren unlu mamullerden uzak durmaktır.
|