Milli Eğitim Bakanlığı’nın Kararı Öğretmenleri Zora Sokacak! Milli Eğitim Bakanlığı’nın Kararı Öğretmenleri Zora Sokacak!

Örtülü anlam nedir ve hangi konun içerisinde yer alır sorularının yanıtlarını birlikte inceleyelim. Örtülü anlam konusu, cümlede anlam konusunun bir alt başlığı olarak anlatılmaktadır. Öğrencilerin en çok karıştırdıkları ve yanlış yaptıkları cümlede anlam konularından biridir.

Buan da bakınız; 

Ders Çalışırken Dinlenecek Müzikler - Diriliş Haber - Haber - Dirilishaber.Com

Dil bilgisi dersindeki başarı oranı açısından çok önemli bir konu olan örtülü anlam konusu, bağlaçları da içermektedir.

Cümlenin içerisinde açıkça söylenmese de yine de anlaşılabilen anlamlara, cümlede örtülü anlam adı verilmektedir. Cümlenin gerçek anlamı dışında yer alan ve ikinci anlam olarak tanımlanan örtülü anlam, mecazi anlam ile de karıştırılabilmektedir.

Örtülü Anlam Nedir ve Örnekleri Nelerdir?

Örtülü anlam cümlelerinde genellikle “de” bağlacı kullanılmaktadır. Örtülü anlam cümlelerine örnek olarak; “sen de tiyatroya gelsene” cümlesini göstermek mümkündür. Bu cümlede, cümleyi söyleyen kişinin farklı kişiler ile etkinliğe katılacağı anlamı bulunmaktadır.

Ancak cümleyi söylediği kişinin de tiyatroya gelmesini istediği anlamı ilk anlam olarak geçer. Bu tür cümleler, örtülü anlam cümleleridir. Kişinin başka kişiler ile tiyatroya gitmesi anlamı örtülü anlamdır. Çağırdığı kişinin tiyatroya gelmesini istemesi ise; gerçek anlam olarak değerlendirilmelidir.

Örtülü Bir Şekilde Ne Demek?

Örtülü anlam cümlesi, direkt olarak durumun veya yargının belirtilmediği cümle türleridir. Ancak cümledeki “de” ve “da” bağlaçları ile örtülü anlamın ne olduğu anlaşılabilmektedir.

Açıkça belirtilmediği halde yine cümleden bağlaç yardımı ile çıkartılacak olan anlama, örtülü anlam adı verilmektedir. Bir cümlede “de” ve “da” bağlaçları var ise; mutlaka örtülü anlam da vardır denilebilir.

Örtülü Anlam Kaçıncı Sınıf Konusu?

Örtülü anlam konusu, düşünceyi geliştirme yolları konusu içerisinde öğrencilere öğretilen bir konudur. Örtülü anlam konusu 7.sınıf müfredatı içerisinde yer alır ve Türkçe dersinin bir konusu olarak karşımıza çıkar.

Özellikle paragrafı anlama ve geliştirme gibi konularda örtülü anlam konusunun çok iyi öğrenilmesi gerekmektedir. Paragrafın çok iyi anlaşılmasına yardımcı olan örtülü anlam konusu sayesinde soru çözümünde başarı oranı da yükselecektir. Örneklendirme, karşılaştırma veya tanımlama gibi düşünceyi geliştirme yolları içerisinde örtülü anlam konusu her bir konu ile bağlantılı olarak anlatılmaktadır.

Daha fazla; EĞİTİM HABERLERİ BURADA

Editör: Ayşe Topçu